неделя, 29 юли 2018 г.

"Бог е сътворил всичко чрез Неговото слово"

Евангелие от Йоан

(1:1-5)

 "В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог.

То в начало беше у Бога. Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.

В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.

И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана."


Всичко което е станало, ставало и ще става се случва благодарение на Божието Слово. Всичко Бог сътвори чрез Неговото слово. Бог изговори и стана. Както започва и книгата Битие, така започва и евангелието на Апостол Йоан. Това, което Йоан видял, било словото на Бог в действителност, всичко което бил слушал като дете се изобразявало пред очите му. Блажен бил този човек, да види, чуе и докосне това, за което само бил чел и слушал в Писанията. Представям си го още от първият му ден как гледа и не може да повярва.

Как Бог създаде всичко? Чрез Неговото слово. Как Бог прави нещо днес? Чрез Неговото слово. Всички си мислим, че някои неща не би трябвало да се случват? А дали наистина не трябва или пък трябва?... Бог е винаги по-голям от Своето творение. Няма творение което някога да е надминало своят творец, така и Бог остава най-голям от всичко. Божието слово, или по-точно, Бог ще побеждава винаги, Той доказа това на Христовият кръст като възтържествува над Сатана, грехът, смъртта и Ада. Той доказа че може всичко да победи по начини, непонятни за нас, творението Му.

Може ли Бог да се тревожи, да се притеснява или да се страхува от нещо? Дали Исус някога се уплаши? Уплаши ли се някога Божието слово - Господ Исус? Някога разтревожи ли се? Притесни ли Го нещо? Изпита ли страх в Духът Си?... Божието Слово не се страхуваше от нищо! То е което сътвори Небесата и Земята. То е което победи врагът на цялото творение, дявола. То е което даде живота Си за нас поради любовта Си към нас, човеците.

Какво смирение само! Бог се роди в плът, за да възстанови и изцели всичко! Колко Добър и Прекрасен Бог имаме само! Незаменим и Неповторим е Той! Винаги щедър и добър към всяко същество! Щедър! Велик е нашият Бог, Творецът.

В голямата Си любов към нас, за да докаже че ние сме любовта на сърцето Му, Татко Бог ни дари, подари, даде ни Неговото Слово, слово... Кога ли ще може някой ум да го проумее това напълно?... Разбирате ли, че Бог ни даде на тепсия Неговото живо Слово, Самият Господ Исус Христос? Разбирате ли, че ни даде Него, Самият Бог? Себе Си, сърцето Си! Най-Милото Му, ни Го даде, То е Дар от Бога. И не само това. Той ни даде словото Си в писмена форма, за да може да го говорим и да побеждаваме в живота! "Говорете!" -казва Господ Бог, Баща ни. "Говорете словото Ми и не млъквайте. Говорете го с радост в сърцата си, Аз за това ви Го, го дадох, словото на живота, сътворило всеки живот, за да твори живот а не смърт в живота ви, мили, Мои деца! Вие сте Мои, никой не може да ви отнеме от ръката Ми, завинаги сте в ръката Ми, бъдете много благословени!"

Йоан ни казва една тайна. Светлината когато свети, тъмнината отстъпва. Как да светим тогава? Като имаме Божието слово постоянно в сърцата и умовете ни, всеки ден! Да го четем, да го гледаме и да търсим в него нашият Бог и Баща, Който винаги ще ни разкрива Синът Си, Исус! (Тук искам да направя една скоба. Когато Апостол Йоан говори за Божието слово, той ни говори за Исус, Христос. С това искам да кажа и да потвърдя чрез Писанието, че живот и светлина не е Библията, но Божието Слово, Господ Исус. Това означава да Го гледаме, да Го слушаме, да Го търсим, напшият Господ Исус. Малко странно нали, как така Божието слово не е Библията, но Господ Исус?... Не искам да ви обърквам, но да ви задържа в мислите и контекста на евангелието от Йоан, защото той не е седнал да пише за Божието слово Библията, но за Божието Слово, Христос, Господа. Така че с това искам да разсея мислите ви, че всеки ден просто трябва да си четете Библията. Не! Всеки ден четете за Исус, Божият Син. Става нали?...) Това е Неговата радост, да ни разкрива Господ Исус! Бог обича и жадува да прави това. Само да седнем със словото Му, да седнем в смирение и търсене на Лицето Му, Господа Исус, Христос и Той ще започне да ни Го разкрива! Прелестта, съвършенството и красотата на Царят на царете и Господът на господарите, нашият любим Господ Исус!

Това скъпи приятели е единственото желание на Небесният ни Баща, да виждаме Синът Му, Исус. И щом е желанието Му, гарантирам Ви, че ще ви Го показва всеки път когато искате това от Него, от нас зависи, Бог винаги е готов да ни покаже Синът Си.

Винаги когато четем Светлината, винаги когато Я гледаме, винаги когато Я търсим, Апостол Йоан ни уверява, че никаква тъмнина няма да стои в присъствието ни. Какво е тъмнината според Библията? Не е ли Сатана, демоните, проклятията, болестите, смъртта и т.н...? "Пуснете светлината във вашият живот!" -казва Господ Бог. "Позволете й да изпълни умовете ви, сърцата ви, домовете ви, целият ви живот!" Вижте приятели, светлината за разлика от тъмнината не е агресивна, в смисъл нахална, тя е нежна, тя е ключът на стената който трябва вие да натиснете, в противен случай тъмнината ще си стои в стаята. По подобен начин е и Божието Царство, То трябва да бъде поканено, приветствано, за да се изяви в живота ви. Божието Царство е мир а не война, тоест идва с покана а не с насилие. Радвам се че разбирате. Йоан ни учи, че Божията светлина и слово са едно и също нещо. Словото на Бог носи живот. Пуснете светлината на Божието слово в умовете и сърцата ви и ще дойде живот във вашето тяло, и във вашият живот като цяло.

Като Божии деца, нашият Небесен Баща ни е подарил Неговото слово. Какво смирение само се изисква за да видим и разберем това нещо. Как Бог, Всемогъщият ще ни даде нещо, което е лично Негово?!!! Библията ни казва, че ангелите се покоряват на Словото Му, те слушат словото на Бог и се покоряват на това, което То казва. Бог ни даде писано слово, за да виждаме и чуваме какво Татко е говорил. Но най-интересното е, че Неговото Слово сътвори световете, стана плът, изкупи ни за вечно притежание на Бога, уми краката ни в образа на Слуга и това Нещо, Господ Исус, Татко Бог ни Го подари. Каква доброта само! Ами не е ли отново нещо подобно, че Бог ни подари Духът Си... да живее в нас?... Не е ли същата доброта, на която само Бог е способен? Той даде толкова много на нас, човеците, че ако може да се преброи, няма да има толкова цифри, дори в Божията математика! Но нека да се върнем на това, за което Апостол Йоан пише и ни говори дори днес, след близо две хиляди години, за Прелестният Господ Исус, нашият Бог! дошъл да ни спаси, помогне, изцели и толкова още много!

Как да престане човек да говори за Него? Как да престане Бог да говори за Синът Си, Исус? Как Светият Дух да не изявява Господ Исус? Как да спрем да мислим за Господа, когато виждаме и чуваме всичко свързано с Него? Може ли някой да не желае лично да познава и общува с Христос? Аз не мисля, че съществува такъв човек ако знаеше прелестта и красотата на Божията Син. Но все пак това е мое мнение и няма да го променя, дори Господ да ми казва че не е така. Обичам Го повече от всяко мнение, твърдение, истина и така, така нататък до безкрай. Любовта е по-голяма от всичко! И аз, Красимир го потвърждавам! Няма по-голямо от любовта!

Нека Божието слово скъпи приятели ви изпълва с живот, нека Неговата светлина да свети във вас и чрез вас! Нека както казва Апостол Павел, Христос, Господа, да се всели чрез вяра в сърцата ви! Бъдете пълни с Божието слово и светлина, и ще бъдете пълни с Божието присъствие, Духът на Бога!

Позволете ми да добавя и кратка молитва, и ако желаете помолете се пред Бог, Който вижда там където никой друг не вижда:
"Боже Татко. Не знаех че Исус е толкова важен за Теб и че си ми го подарил като подарък, от Теб за мен. Сега те моля в името на Господ Исус, защото само в Неговото име ми кава Библията, че мога да получа всяко добро нещо от теб, Боже. Моля Те да ми разкриваш Твоят Син всеки ден. Моля Те светлината и живота на Твоето Слово да изпълва мен и целият ми живот. Благодаря ти Татко, че и това добро което сега ми даваш е дар от теб, както е всяко нещо дадено от теб. Амин."

Благодаря Ви приятели, че бяхме заедно в този момент. Библията ни казва, че "имаме общение едни с друг" чрез Духът на Бог, Той е неограничен от време и пространство! Днес вие бяхте с мен и аз бях с вас, но най-хубавото е, че всички бяхме с Бог и в името на Исус, ще останем така завинаги!

Моля се за вас читатели, бъдете здрави, успешни и нека Господ Исус винаги да бъде в умовете и сърцата ви чрез Божията сила която ви пази. Това приятели аз не мога да го направя, но Господ Бог, Баща ни, може и желае да го направи за нас сега, тоест да ни пази в Христос, умът ни, сърцата ни, телата ни, животите ни.
Уверен съм че това е Негово най-съкровено желание!

 С Любов, Красимир Вишев.