вторник, 22 ноември 2016 г.

“Планът на Бог”

"Историята на Бог"

от Красимир Вишев

глава Първа 

 

Войни, бедност, болести, когато Бог погледне света, Той не вижда друго освен изпълнението на Неговият велик план! Планът Му никога не е бил да спаси човека или ангели да Го хвалят за вечни времена. Бог е съществувал винаги и Той няма нужда някой да Го хвали, защото Той е Бог, така или иначе. Когато Бог поглежда към света преди две хиляди години, Той вижда Своята мечта. Неговата мечта бе да направи много същества, такива какъвто е Той Самият. Когато Бог поглежда света, Той вижда един свят изпълнен с Богове, тоест, подобни на Него създания. Той вижда изпълнението на Своята мечта, да направи или да роди много такива, които са досущ като Него, една привилегия дадена само и единствено на човека.

Дали ни прави впечатление, че от всичките създадени неща, единствено човека бе създаден единствен, още преди Ева, човека беше направен единствен по рода си, докато другите творения бяха множество на брой? Адам бе единствен по рода си, както и Бог Е Единствен по рода си, и поради тази, леко тъжна част, Бог пожела да напълни съществуванието Си със Свои деца, по Негов образ, по Негово подобие, свързани по между си чрез Неговият Святи Дух във вечни ненарушими интимни взаимоотношения, и Той Го извърши! в Христос, за това Библията говори, че ние сме създания несъществували никога преди, различни от ангелите, различни от Адам, но точно като Исус Христос, Който Е Господ и Бог, нашият най-голям Брат! Бог пожела да напълни съществуванието Си с деца пълни и преливащи с Неговата любов, и така да напълни Небесата и Земята за Неговата безгранична любов.

Не знаем какво точно предстои след завършване на човешката история с Главен Герой и Автор, Исус Христос, но това което със сигурност знаем е, че това, което се случва в момента, бележи само началото на вечността и ако във измерението, което има време се случиха толкова много и удивителни неща, представете си нашият Бог какво разнообразие и радост ни е приготвил за всеки ден през вечността, нещо невъзможно да го схванем, но не и да си представяме или мечтаем. И не забравяйте, че грехът повече няма да го има, нито пък ще е възможно някой от спасените да извърши грях! Това е много интересно, защо ще бъде невъзможно? Защото спасението, тоест починалите в Христос братя и сестри, те вече са съвършени, както пише и в Библията, Бог желае да ни усъвършенства и Исус ни остави пример, чрез страданията в този свят ние се усъвършенстваме за Вечността. Завинаги грехът е премахнат чрез Исус, нашият Господ, Бог и Спасител, амин, алелуя!

Още със създаването на Адам и Ева, Бог им даде власт над цялото творение, можете ли да си представите? Влас над небесните птици, земните зверове, морските риби, власт над цялата планета Земя и Вселена. Когато обаче Адам слушайки Сатана, излъган от собствената си гордост, предаде без да разбере властта на Сатана, защото “на който господар се покорявате, на Него принадлежите”, той загуби своята власт. Спря ли Бог обаче дотук, когато видя грешката на Адам? Не, но виждаме хиляди години по-късно как Исус Христос дойде на Земята, не само властта на човека да върне, открадната от Сатана, но да му даде и Небесна власт! В Матей 9:8 е записано: “А множествата, като видяха това, смаяха се и прославиха Бога, Който беше дал такава власт на човеците.” “Аз казах: Богове сте вие , синове на Всевишния сте всички!” Може ли синовете на Всевишния да не притежават власт и сила подобна на Всевишния? Какво каза Исус в Матей 28:18 след като възкръсна от мъртвите на третия ден: “Тогава Иисус се приближи към тях и им говори, като каза: даде ми се всяка власт на небето и на земята.”. Защо Му се е дала, та Той не е ли я притежавал? Не и като човек. Но сега, понеже Господ Исус стана и Човек, за това с радост казва: “Даде ми се всяка власт на небето и на земята!” Исус издържа всички тези ужасни болки заради нас, заради Него и Неговият велик план, да ни направи като Него, Бог и Неговите синове богове. Бог пожела да сподели радостта Си, Силата Си, властта Си с Неговите деца, Той е изпълнен с даряваща любов и радост! Той е Бог и Той ни обикна с вечна любов!

Виждаме, че Бог изпълнява своят план в който се намираме и ние. Бог желае да ти даде добро, бъдеще и надежда. Господ иска да живеем вечно, като Негови синове и дъщери, да управляваме цялото творение за в бъдеще.

И сега смея да кажа, желаеше ли Бог да познаем грехът? Не. Знаеше ли, че ще познаем грехът? Да. Тогава Бог несправедлив ли е? Не, но Бог е Велик в изпълнението на Неговият план, Неговото желание да има деца максимално близки и приличащи на Него. Когато Бог забрани на Адам и Ева да ядат от дървото за познаване на доброто и злото, Той знаеше че забраната ще събуди грехът в самите тях: “Защото нито едно създание няма да се оправдае пред Него чрез дела, изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха.” Римляни 3:20, Адам бе “обречен” да познае що е грях, чрез закон-заповед, святият Адам вече не беше свят, законът не е направил никой човек праведен или добър, но само е разпалил грехът в живота му. Всички ние мислим, че Адам е направил фатална грешка, но ако само можехме да осъзнаем планът на Бог, че това беше единственият начин Христос и Неговите братя и сестри да станат съвършени, тоест съвършено подобни на Бог Отец! И един ден ще Го видим, такъв какъвто е: “Възлюбени, сега сме Божии деца и още не е станало явно какво ще бъдем, но знаем, че когато стане явно, ще бъдем като Него, защото ще Го видим Такъв, какъвто е.” 1 Йоан 3:2 Планът на Бог е в изпълнение, за това да не се плашим когато виждаме злото, смъртта и грехът да вилнеят по Земята, защото всичко това само участва в изпълнението на Божият план за нас! Нека не мислим и да не размишляваме за злото, защото това ще ни докара само главоболие, но да мислим и да размишляваме за написаното в Библията, защото това ще ни докара изцеление, радост, мир и свобода във всяка област от Земният ни живот!

Всички ние сме в планът на Бог, всички ние сме призовани от Бог да участваме в Неговият план и да наследим вечността, като Негови синове и дъщери, владетели на всичко бъдещо. Но от нас зависи дали ще изберем доброто и Бог или ще живеем по измислени от нашите плътски умове стандарти, и няма да обърнем внимание на великото предложение и желание на нашият Небесен Баща, от нас зависи. Бог никого не е насилил да Го избереме, виждаме че е оставил злото да се развива и хората да не избират Неговият свят морален закон, в потвърждение че човек има право на избор и свободна воля. Днес ние казваме: “Защо Боже “това или онова” се случва на Земята? Защо ми се случи това зло? Защо се случи това зло на тези хора?”, истината е че ние не можем да съдим Бог, Той ни е дал право на избор. Ако доброволно Го избираме всеки ден, тогава и Той ще може да ни опазва, но ако доброволно избираме дявола всеки ден, тогава дявола ще бъде силен в живота ни. Адам и Ева не се оплакаха, че това им се случи. Те знаеха че са виновни, така и всеки човек живеещ без Бог няма оправдание за постъпките си, но слава да бъде на Бог, че изпрати Своят Единствен Син да понесе нашите грехове и престъпления, и да понесе нашето наказание на кръста Си, така че чрез Исус Христос да се оправдае пред Бога, всеки човек приел жертвата на Бог, тоест, че Бог пожертва Своят Син за нас, за да не умрем в греховете си.

Какъв е планът на Бог? Какво е Неговото желание? Взе ли Бог участие в Неговият план? Не е ли велико да си дете на Всемогъщият Бог? Има ли бъдеще и надежда за теб при Бог?

Благославям те в святото име на Исус Христос! Пожелавам ти един ден да се срещнем на Небето в живота, който Бог има за всеки един от нас, царе и свещеници на Всемогъщият Бог.

“И като замина оттам, Исус дойде при Галилейското езеро; и се качи на хълма и седеше там. И дойдоха при Него големи множества, които водеха със себе си куци, слепи, неми, недъгави и много други, и ги сложиха пред нозете Му; и Той ги изцели; а народът се чудеше, като гледаше неми да говорят, недъгави оздравели, куци да ходят и слепи да гледат. И прославиха Израилевия Бог.” Матей 15:29‭-‬31 РИ ББД

Няма коментари:

Публикуване на коментар