вторник, 22 ноември 2016 г.

“Аз Съм, Бог”


"Аз Съм, Бог"

от Красимир Вишев

глава Втора

 

Скъпи приятели, замисляли ли сте се някога, че ако Бог не беше сътворил всичко, видимо и невидимо, нищо нямаше да съществува и днес ние нямаше да се срещнем чрез тази книга? Нямаше да опитаме от радостта на живота и просто нямаше да ни има. Мислили ли сме някога, че без Бог нямаше да съществуваме? Мислили ли сме, че всичко е защото Бог го е сътворил? Можем ли да спрем за момент и да се замислим, какво означава Бог да е вечно съществуващ, без начало или край? Мислили ли сме, че Бог не е сътворен и е винаги съществувал? Че Той е направил времето-пространството-материята, че Той е сътворил вселената и физичните закони, както и всичко, всичко останало!?

“Преди да се родят планините и да си създал земята и света, от вечността до вечността Ти си Бог.” Псалм 90:2

Мислили ли сме, че сме късметлии, понеже нашият Бог, Твореца на всичко, е Добър а не лош, ами ако не беше така, какво щяхме да правим? Зарадвали ли сме се някога, че Бог наказва злото и по този начин отново ни свидетелства, че Той е Добър Бог? Зарадвали ли сме се някога че нашият Бог е Добър? Предполагам, че никога не сме се замисляли.

“В начало Бог създаде небесата и земята. А земята беше пуста и неустроена и тъмнина беше върху бездната, и Дух Божи се носеше над водите.” Битие 1:1-2

В началото Бог създаде материята, но ако беше спрял до там, днес нямаше да четеш тази книга, но слава на Бог, защото не спря до там, Той просто разгряваше в Неговите чудесни дела! Ако се замислим, че ако Бог не беше продължил сътворението, всичко щеше да е пусто, неустроено и в тъмнина. Но ако отново се замислим, че без Бога нямаше дори и материята да съществуваше, независимо дали, пуста и неустроена, и покрита с тъмнина, нямаше да я има, нямаше да има нищо. Така че, пак се връщаме до Първоизточника на творението, нашият Прекрасен Бог! Когато се замислим, че без Него нямаше да съществува нищо, не можем да не се зарадваме и да Му благодарим, като на Бог, Творец и Баща на всичко!

В Своето слово, Библията, Бог ни е записал, че няма други богове освен Него и че само Той е Бог. “Помнете предишните неща от древността – че Аз съм бог и няма друг; Аз съм бог и няма подобен на Мен;” Исая 46:9

Бог ни се разкрива не само чрез творението, но и много повече чрез свещените писания. Той искрено желае да познаваме Неговият характер. Ако кажем, че още при сътворението, ангелите и Адам са познавали цялостно характера на Бог, ще излъжем, защото едва ли ще ни стигне вечността, за да можем да Го познаваме напълно. Това всъщност е и желанието на Божието сърце, да Го познаваме. Когато Исус дойде на Земята, Той винаги говореше за Бог и Небесното Царство, защото знаеше, че това желае Бог. Той желае да Го познаваме и да Му се доверяваме, за това е и тази голяма книга наречена, Библия. Не е ли прекрасно, Бога сътворил всичко, да желае твоето приятелство? Да желае да Го познаваш и Той теб да познава, опознава и преопознава? Не е ли чудесно такова нещо да желае, не някой човек или ангел, но Самият Творец на всичко!? Не искаш ли да Го опознаеш, не си ли поне малко любопитен? Вярвам, че всеки човек го желае, но просто не знае как ще бъде възможно.

В Библията пише, че Бог е търпелив. Това означава, че Той има чувства. Знаете ли, че Бог ви е чакал да се родите, както една майка чака своето бебе да се роди? И това е единствената причина поради която Бог продължава да търпи и да чака, тоест и други Негови деца да се родят. Забелязвате ли как Бог е направил човека да се възпроизвежда, чрез раждане. Говори ли ви това нещо за Бог? Не ни ли говори, че Той ни ражда, като ни дава образ и личност още в утробата на майките ни? Никой друг не ни дава личност и образ, освен Бог. Бог а не акушера ни ражда. Много преди да се намеси акушера, Бог те е оформял, както пише и в Битие, че материята беше без форма, пуста и без светлина. Но когато Бог се намеси, първо даде живот, тоест светлина и след това въдвори ред. Така бяхме и ние, от две клетки без форма, станахме цяла вселена изпълнена с живот и ред. Само си предствавете ако клетките ни не знаеха какво да правят, пълен хаос щеше да бъде. Но, не, когато погледнем природата и вселената, виждаме ред, тоест действие на интелект. Някои хора си представят Бог, като някой безчувствен тип, но не е така, Бог е пълен с чувства. Ние, приличащи на Него, трябва да се замислим какъв е Той, щом приличаме на Него. Ако нас ни боли, Него го боли повече. Ако ние търпим, Той повече изтърпява от нас. Ако нашите чувства могат да бъдат наранени, Неговите също могат. Така е, Бог има чувства и то доста силни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар