сряда, 23 ноември 2016 г.

"Защо Исус е моят Първосвещеник."



 Еврейският Първосвещеник, всъщност това е най-главния от всички свещеници, е бил поставян да служи на Бога за хората, като принася дарове и жертви за грехове.(Евр.5:1) Според Евр.5:2 е трябвало да бъде човек, та и самият той да разбира хората и техните слабости. Първосвещеника е бил длъжен да принася жертви за грехове, както за себе си, така и за народа.(Евр.5:3) Единственият начин някой да станел Първосвещеник за народа е бил, да бъде призован от Бог, както бил призован и Аарон.(Евр.5:4) За разлика от другите свещеници, които са служили в земно светилище построено от Мойсей а след това и от Соломон, тогавашния храм в Ерусалим, само Първосвещеникът и то само веднъж в годината е имал задължение и право да влезе в Светая Светих, където е стоял ковчега на завета, златната кадилница, херувимите над ковчега а в самия ковчег, златната стомна с манна, жезъла на Аарон и плочите на Завета, десетте Божи заповеди. Горе-долу схванахме за Първосвещеника от Старият Завет или Първосвещеника на Мойсеевия Закон на евреите.
Интересен въпрос изниква тук, защо Бог е измислил цялата тази работа с Първосвещеника? Вярвам, че по натам ще има отговор и на този въпрос.
След като понаучихме малко за Първосвещеника в Закона на Мойсей, нека прочетем в „Послание към Евреите”, какво апостола казва за Исус Христос.
Както Първосвещениците в Стария Завет бяха избирани от Бога, така и Христос бе прославен от Бога за Първосвещеник според вечно свещенство а не като на смъртните човеци.(Евр.5:6) С изпращането на Исус, Бог приключва със Закона на Мойсей, защото спазването на Законът не може да направи никого съвършен (Евр.7:19) а пък това, че Бог издигна друг Първосвещеник означава променя на закона – Завета.(Евр.7:12) За разлика от смъртните човеци, Христос като Първосвещеник може винаги да спасява онези, които идват при Бога чрез Него, защото е Вечен и за това може да се застъпва за тях винаги.(Евр.7:25) Христос е свят, незлобив, отделен от грешниците и станал по-горен от Небесата.(Евр.7:26) Господ няма нужда всеки ден, както другите първосвещеници да принася жертви за своите грехове и за народа, защото Той извърши това веднъж завинаги, като се принесе Сам в жертва.(Евр.7:27) Бог постави Синът за Първосвещеник, защото Исус е завинаги съвършен.(Евр.7:28)
Видяхме, че първосвещениците в Стария Завет са служили в земно светилище, което според Евр.9:9 е само сянка и образ на бъдещото небесно светилище, в което според Евр.9:12, Христос влезе за нас не с кръвта на овци и кози, но чрез Своята кръв, по този начин ни казва Библията, Исус придоби за нас вечно спасение и наследство!(Евр.9:15) Исус влезе в небесното светилище за нас и се яви пред Божието лице.(Евр.9:24)
Чрез принасянето на Христовото тяло, веднъж и завинаги ние сме осветени, тоест греховете ни са простени.(Евр.10:10) Завинаги ние сме направени съвършени!(Евр.10:14)
До тук видяхме огромната разлика на първосвещенството в Стария Завет и Христос, нашият Първосвещеник на един Нов Завет.
Евр.7:27 казва: Който няма нужда всекидневно да принася жертви за грехове, защото Той извърши това веднъж завинаги, като се принесе в жертва. Евр.9:22 казва, че без проливане на кръв няма прошка за грехове. Нужно беше кръвта на Божият Син, за да може да се спаси творението.(Евр.9:23) След като имаме вече Исус за съвършената от Бога избрана жертва за грехове(Евр.10:3), нека пристъпваме дръзновено при Бога и престола на благодатта(Евр.4:16) чрез Господ Исус Христос.
Евр.12:22 Божието слово казва, че ние се приближихме чрез Исус Христос към планината Сион, и към един град, градът на живия Бог, небесният Йерусалим, и към десетките хиляди ангели, събраното множество, и към църквата на първородните, които са записани на небесата, и към Бога, Съдията на всички, и към духовете на праведниците които са достигнали съвършенство,  и към Исус, Ходатаят на Новия Завет, и към поръсената Христова кръв, по–добра от всяка друга!
Евр.13:15 Нека чрез Исус непрестанно да принасяме на Бога хвалба с устни, тоест да прославяме името на Отца в Небесата... Ето за това Исус е моят Първосвещеник завинаги!

Използвани са само извадки от „Послание към Евреите” на „Новият Завет” на „Библия”
Бъдете благословени!

Няма коментари:

Публикуване на коментар