сряда, 23 ноември 2016 г.

"Защо не се продава Православна Библия в град Елин Пелин?"

В търсене на Библия...

Много ми стана мъчно след като посетих и трите книжарници а след това и православната църква в град Елин Пелин и не намерих Библия синодално издание. Съществуваше единствено в най-голямата от трите книжарници едно копие на издателство "Верен"... и това е, няма повече. В друга книжарница както и в православната църква можеше да се поръча единствената книга наричаща себе си - Бижието Слово.
"Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и способен за всяко добро дело."
2 Послание към Тимотей 3:16

Какво съдържа Библията?

Библията е изградена от 66 книги, 39 наречени "Стар Завет" и 27 наречени "Нов Завет", когато се съберат книгите на Старият и Новият Завет се получава книгата наречена "Библия". На кратко казано Библията съдyржа историята на сътворението, израелския народ, живота на Спасителя, живота на първите християни, и много поучителни истории и послания към нас, както и краят на познатата ни Вселена. Ще се спра на няколко примера, за да ни стане по-ясно значението и важността на Библията.
В книгата Битие ни се представя един любящ начин на сътворение. Виждаме как Бог Творец сътворява всичко твърде добро и в чудесна хармония. Дадена ни е една представа за бъдеще и надежда а не за едно студено и мрачно бъдеще за което говори теорията на еволюцията.
В първата книга на Библията разбираме, че Бог е сътворил всичко за Негова слава а нас - хората, за да споделяме Неговата слава завинаги. Описано ни е също и навлизането на грехът във Вселената и множество последвали последствия от това зло. Общо взето Битие е книгата на началото.
Следващата книга която ще спомена е Рут. В Рут ни е описана една прекрасна невъзможна любовна история. Рут е любимата книга на много жени!
В книгата Естир ще намерите един народ, който живее под робство в Персия, царството управлявало тогавашният свят. И в тази книга има прекрасна любовна история, както и много омраза.
Отличаващото на Библията в сравнение с всяка друга книга различна от нея е, че във всяка история присъства Бог и винаги можем да се поучим от хора уповали се на Бога, вместо на някоя друга сила или мъдрост идваща от Земята а не от Небето.
Книгата Йов примерно не е писана от евреи и е на повече от 4000 години! Заслужава си само поради тази причина да се прочете, може да има нещо което е твърде различно от днешния свят...! :D
Книгата Притчите на Цар Соломон е събрала мъдроста и знанието на най-богатия живял някога човек някога. Ето някои примери:
"Който работи с немарлива ръка, ще обеднее, а ръката на трудолюбивия обогатява." 10:4
"Устата на праведния е извор на живот, а насилие ще скрие устата на безбожните." 10:11
"Злодейството е като забавление за безумния, така е и мъдростта за разумния човек." 10:22
"Чрез благословението на праведните градът се възвишава, а чрез устата на безбожните се съсипва." 11:11
"Както е златна халка на зурлата на свиня, така е и красива жена без разум." 11:22
Може да се дадат много примери, но няма да ми стигне мястото и времето за да ги прочетете. Нужно ли е да спомена думите на Исус: "Да обичаш всеки човек както обичаш себе си."? Сами виждате важността на свещенната книга и целта на Божието слово.
На кратко казано, Библията ни представя едно прекрасно начало, едно прекрасно решение на проблема с грехът и едно прекрасно вечно спасение в Божието Царство, където ще царува правда.
"Но ние според обещанието Му очакваме нови небеса и нова земя, в които обитава правда." 2 Петрово 3:13

Кого да слушаме?

Най-лесно е когато някой ни дава акъл. Свикнали сме от татко и мама, каквото ни кажат да ги послушаме. След време когато се изправим пред проблем с който не сме наясно, ни е по-лесно да послушаме някой човек. В това няма нищо лошо, лошото е когато някой човек говори с авторитет, но ние не знаем с какъв авторитет говори. Тук искам да се спра на авторитета на Библията, която е и Божието слово.
Всеки човек обича да слуша авторитетни хора. Обичаме да цитираме авторитетни хора. Обичаме да говорим за известни и авторитетни хора, но замисляли ли сме се някога от къде черпят те това знание? Понеже говоря за авторитета на Божието слово - Библията, всеки трябва да знае, че неин автор и авторитет е сам Бог. Както по-горе прочетохме, "цялото писание е Боговдъхновено", което ще рече, че вдъхновени хора от Бога са написали Библията, питайте всеки свещеник и ще се убедите в достоверността и силата на Библията.
Някои хора си мислят, че Библията е написана от вярващи хора за хора, които да служат на Бога. Убедихме се в тази неистина в по-горните примери, че Библията не е само за конкретна група от хора.
Задавали ли сте си въпроса: "Ако Бог е вдъхновил тези хора да напишат тези писания, дали не е написал нещо за мен? Дали не е писал за целия свят?" Е приятели, ще ви помогна :D Да, писал е за теб, както и за целият свят, попитай някой свещеник и щесе убедиш! В тази точка искам да кажа, че истинският авторитет е Бог и Неговото слово Библията. Още, ако искаме да ни говори някой авторитет, не е ли най-добре да ни говори Върховният Авторитет Бог, Създателя на Небето и Земята? Бога, който те възлюби и изпрати Своят Син Исус да умре вместо теб на кръста за твоите грехове, така че като повярваш на това да бъдеш спасен завинаги...?!... Ако искаме да слушаме човеци, нека слушаме тези, които са писали Библията или нека слушаме човеци, които говорят словата написани в Свещеното писание, но как обаче ще проверим достоверността на техните думи, ако преди това ние не сме прочели Новият Завет та да можем да се доверим на човека, който ни съветва с авторитет даден му от Бога?...

Нужно ли е да познавам Библията, да знам какво пише в нея?

Ако по-горните доводи и примери не са те убедили скъпи читателю, искам да ти кажа, че и аз някога си мислех, че нямам нужда от Библията. Вярвах в еволюцията понеже не бях срещал алтернатива, която да ми носи мир, радост и надежда в този тъмен свят. Не знаех, че Бог е тук и ме обича! Сега знам, че обича и теб и желае да ти даде бъдеще и надежа!
"Защото Аз зная мислите, които мисля за вас, заявява ГОСПОД, мисли на мир, а не на зло, да ви дам бъдеще и надежда." Еремия 29:11
Ние всички можем да погледнем природата и да размишляваме за това какъв е Този, Който е създал тази красота, навярно може да е много Красив... Но Библията ни разкрива характера на Бога в един личен план.

Моят апел към вас е да прочетете Новият Завет а може и цялата Библия. Все пак веднъж се живее :D Не пропускайте удивителната възможност да разберете какво има в Библията и дали това няма да ви е от полза един ден докато сме на този свят... :D

Бъдете благословени, ваш приятел Красимир Вишев

Няма коментари:

Публикуване на коментар