сряда, 23 ноември 2016 г.

"Тайната на десятъка - разкрита"

“Тайната на десятъка - разкрита”
Скъпи приятели, Господ да ви благослови твърде много, защото Божиите благословения са за настоящият свят а не за бъдещият, както дявола ни лъже. Това, което Исус направи на кръста е за да можем, да живеем живот и то изобилен(победоносен,”Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно.Исус Христос). 
В Колосяни 2:17 апостола пише воден от Святият Дух: “които са сянка на бъдещето, но сбъдването е Христос”, за какво говори Павел? Казва че всичко, което беше преди Исус Христос, е сянка на истинското, както твоята сянка не си ти, но е само сянка на самият/ата теб, така и това което бе извършено и записано в Старият Завет на Библията е само сянка на бъдещето, това е много важно да го запомним. Второто нещо, което казва Павел в Кол.2:17 е че сбъдването или по-точно изпълнението и явяването на реалното а не на сянката, става едва когато идва Исус Христос на Земята. Ще ви дам един пример, Изход 23:16 “И да пазиш празника на жетвата, на първите плодове на труда си, на това, което си посял в нивата. И да пазиш празника на беритбата в края на годината, когато прибираш плодовете си от полето.”, сега, ако погледнем по човешки е малко смешно да празнуваме празници за беритба, малко изглежда хем селско, хем първобитно, но да не забравяме, че в Израел по онова време е било задължителен празник даден от Бога на Мойсей. Пълното изпълнение, не на плътския, но на духовният празник на “Първите плодове” виждаме в Деяния на апостолите втората глава, където плодовете не са жито, маслини и вино, но спасени човешки души и раждането на Църквата(Невястата): “И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и започна да им говори: Юдеи и всички, които живеете в Ерусалим, нека това ви стане известно и внимавайте в моите думи. И така, тези, които приеха словото му, се кръстиха; и в същия ден се прибавиха около три хиляди души.” 1,14,41. Ето по този начин една сянка и образ на бъдещето от Старият Завет се изпълнява в Христос. Това е просто един пример или формула, образец, който можем да следваме. Не забравяйте скъпи приятели, че тези плътски закони които израилтяните са имали за спазване, днес това са духовни закони, благословения и духовен живот. Нека сега да продължим по темата, "тайната на десятъка разкрита в Новият Завет". Сигурно много хора ще останат учудени, но за тези, които имат духовни уши, те ще чуят.

Какво всъщност е десятъка в Старият Завет? Второзаконие 26:10-19 “И сега, ето, донесох първите от плодовете на земята, която Ти, ГОСПОДИ, ми даде.” В десети стих виждаме празника “Първите плодове”, за когото споменах по-горе. “Тогава да ги поставиш пред ГОСПОДА, своя Бог, и да се поклониш пред ГОСПОДА, своя Бог.” Какво прави израелтянина след като донесе пред Господа, първите плодове от земята си? Той се покланя на Господа. Много е важно да запомним, че първите плодове и поклонението му са били за Господа и пред Господа а не за човека и пред човека. “И да се развеселиш ти и левитът, и чужденецът, който е сред вас, в цялото добро, което ГОСПОД, твоят Бог, е дал на теб и на дома ти.” Следващото нещо което Господ им е заповядал, е да се веселят, ядене, пиене и танци! “В третата година, годината на десятъка, когато свършиш отделянето на целия десятък от реколтата си и го дадеш на левита, на чужденеца, на сирачето и на вдовицата, за да ядат вътре в портите ти и да се наситят, тогава да кажеш пред ГОСПОДА, своя Бог: Изнесох святото от къщата си и го дадох на левита, на чужденеца, на сирачето и на вдовицата, според всичките Ти заповеди, които си ми заповядал; не съм престъпил Твоите заповеди и не съм ги забравил. Не съм ял от него по време на жалейка и не съм изнесъл от него като нечист, нито съм дал от него за мъртвец. Слушал съм гласа на ГОСПОДА, своя Бог, и съм вършил според всичко, което си ми заповядал. Погледни от святото Си обиталище, от небето, и благослови народа Си Израил и земята, която си ни дал, така, както си се заклел на бащите ни – земя, в която текат мляко и мед. Днес ГОСПОД, твоят Бог, ти заповядва да спазваш тези наредби и правила; затова пази ги и ги върши с цялото си сърце и с цялата си душа. Днес ти си заявил, че ГОСПОД е твоят Бог и че ще ходиш в пътищата Му и ще пазиш наредбите Му, заповедите Му и правилата Му, и ще слушаш гласа Му. И днес ГОСПОД е заявил, че ти си Негов собствен народ, както ти е говорил; и да пазиш всичките Негови заповеди; и че Той ще те постави високо над всичките народи, които е направил, за похвала, за почит и за слава, и за да бъдете свят народ на ГОСПОДА, своя Бог, така както Той е говорил.
Вече споменахме, че това което бе в Старият Завет, а Второзаконие 26:10-19 е точно там, е сянка на бъдещето, което се изпълнява от идването на Исус Христос. Ще спомена само някои най-ярки неща от Второзаконие 26:10-19: “Не съм ял от него по време на жалейка”, с това искат да кажат, че в продължение на цели три години, всяка десета част от всичко придобито е отделяно и складирано, и дори по време на “жалейка” не са пипали отделената десета част, която по-късно е трябвало да “и го дадох на левита, на чужденеца, на сирачето и на вдовицата, според всичките Ти заповеди, които си ми заповядал;”. “и благослови народа Си” това е носело благословение на целият народ. “Днес ти си заявил, че ГОСПОД”, по този начин са заявявали публично, че Господ е техният Бог. Забелязахте ли вече този духовен закон дори и неясно? :D Лесно различаваме “Празника на първите плодове” от духовният закон на десятъка.


Сега ще ви обясня как точно се е изпълнил този закон в Новият Завет, тоест в Исус Христос. ”Защото всичко, което е било писано отпреди, е било писано за наше поучение, за да можем ние чрез търпението и утехата на Писанията да имаме надежда.” Римляни 15:4 Ефесяни 2:19 “И така, вие не сте вече странници и чужденци, а сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство;” Ефесяни 2:6 “и като ни съвъзкреси, ни сложи да седим заедно с Него в небесни места в Христос Иисус,” Кое е твоето отечество, България, Америка, Франция, Англия, Русия? Според Библията ако си новороден от Бога, твоето отечество е Небето. Имаш Цар, Който е Господ Исус Христос, още е наречен Божието Слово. Откровение 19:11-16 “След това видях небето отворено, и ето, бял кон, и Онзи, който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и Той съди и воюва в справедливост. Очите Му бяха като огнен пламък и на главата Му бяха много корони, и имаше написано едно име, което никой не знаеше освен Него. И беше облечен в дреха, натопена в кръв; и Името Му е божието слово. И небесните войски Го следваха на бели коне(това сме ние, християните), облечени в бял и чист висон(това са праведните ни дела, но друг път ще говорим какво са те). От устата Му излизаше остър меч, с който да порази нациите; и Той ще ги пасе с желязна тояга и ще стъпче лина на яростния гняв на Всемогъщия Бог. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете и Господар на господарите.” Това скъпи приятели е нашият Цар. Ние не сме в демокрация, но в монархия, имаме Цар. Ефесяни 2:6 казва, че ние вече имаме домове, места и гражданство на Небето. За това не е нужно вече да се тревожиш, какво ще стане с теб, защото ще се прибереш вкъщи, каквото и да става в този свят.
Откровение 21:2 “И видях и светия град, новия ерусалим, да слиза от небето от Бога, приготвен като невяста, украсена за мъжа си.” Ето го твоят град в който съм сигурен, че живееш на точно определен адрес и си записан във всички регистри а още и много други хора и ангели те очакват, да се прибереш и да разкажеш своите приключения и живот на Земята. Но нека да продължим.

Римляни 13:17 “Понеже затова плащате и данъци; защото са Божии служители тези, които са постоянно заети с тази длъжност.”
Искам да ви споделя братко и сестро, че десятъка в Старият Завет освен благодарение и поклонение е служел и за данък в Израел, понеже израилтяните са граждани на Израел. Като са плащали данъците си на Бог, небесният им Цар ги е виждал като хора които почитат страната си и нейните закони. Ако трябва да го отнесем този духовен закон днес в Христос, ще задам няколко въпроса. “Ти имаш ли си страна? Според Божието слово, коя е твоята страна, кой е твоят град, имаш ли Цар, кои са твоите сънародници?” 1 Петър 2:11а “Възлюбени, умолявам ви, като пришълци и чужденци на света” Ето го отговора, ние не сме от този свят щом сме новородени християни! Искам да ви помогна скъпи братя и сестри, защото много християни живеят без да знаят духовните закони и по тази причина нямат успех, защото се опитват да живеят по задължение, като следват просто наставление от човеци, докато Бог иска с вяра да живеем и от вяра да правим нещата. Смятам, че Святият Дух не е дал по конкретно обяснение за десятъка в Новият Завет, защото финансите и успеха са дълбока и тема изискваща мъдрост и смирение, понеже човешкото сърце най-лесно се прилепя към парите и упованието му лесно се основава на пари а не на Бога. В посланието към църквата във Филипи, апостол Павел разбира какво се случва с даренията на тази църква “Не че търся подаръка, но искам плода, който се умножава за ваша сметка.”, той ясно е разбирал че това което правят е за тяхно благословение, самият той казва че не търси помощ, но се радва че тези които са във Филипи ще получат благословения от Бога.
Ще ви го кажа направо, приятели, десятъка в Новият Завет е данък към твоето небесно отечество. Когато си плащаш данъците ти си редовен небесен член, който разбира и почита небесните закони. Един ден на Небето няма да плащаме никакъв данък, но докато сме в този свят, докато сме в Христос ще ни е нужна повече от всякога небесната помощ и искам да ви кажа приятели, че докато си плащаме данъците, Царят ни ще се грижи твърде добре за нас, както и Неговите ангели винаги ще ни съдействат, защото живеем законно и чрез десятъка ние декларираме ново отечество, не земно, но небесно. Както споделихме по-горе от словото, ангелите са Божии служители, служители на небесното Царство, поради която причина плащаме данък, защото те ни пазят. Спомняте ли си в Битие 14 глава, когато Авраам победи само с триста и осемнадесет мъже четирима царе заедно със войските им? Как след победата отдели десятък от всичко и даде данък на Мелхиседек, който според апостол Павел е образ на Христос? Защо направи това? Защото знаеше че небесни ангели воюват и им помагат, по тази причина Авраам плати данък и го даде в новото си отечество - Небето.
Скъпи приятели, заслужава си да помислим за истинското ни отечество и за духовните закони които са ни записани в Старият Завет за поучение, но се изпълняват в Новият Завет за живот, благословние и благополучие. Чрез десятъка, вие малко или много живеете, като жители на небесният град. Спазвайки небесните закони, ние почитаме нашата страна. Още ще споделя, че ако си плащаме небесните данъци, не е нужно да се тревожим за земните ни задължения, но нашият Цар ще се грижи за нас, Неговият народ. Ние сме народ на небесният Цар Исус и вярвам, че Той винаги ще се грижи за своите Си. Скъпи братя и сестри, живейте като съграждани на Небето. Плащайте си данъците в Небето и наистина го вярвам, че Бог ще плаща данъците ви в настоящият свят, както и че ще имате 24/7 протекция. Единствено църквата във Филипи помагаше за служението на апостол Павел, не че той е търсил помощ, и единствено за тази църква е записано “И моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своите богатства в слава в Христос Иисус.”, не го изповядвайте ако не помагате финансово за благовестието, защо при вас този стих няма да работи. Апостола го казва на хора които още от първия ден “за вашето участие в делото на благовестието от първия ден досега,” в който са срещнали Павел, те са помагали финансово за благовестието, за това апостола им известява, че Бог ще снабди всяка тяхна нужда в Исус.

Писах ви на кратко скъпи братя и сестри, за да живеете вече като жители на новото отечество, да живеете законно в новото си отечество, да разбирате за духовните му закони, за да може да бъдете успешни и победоносни в сегашния свят.
Бог да ни даде мъдрост и разбиране в името на Исус Христос, амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар