четвъртък, 24 ноември 2016 г.

„Защо има проявления на Духа?“



„Защо има проявления на Духа?“

„А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза“ 1 Коринтяни 12:17

Здравейте скъпи приятели! Бъдете много благословени в името на Божият Син – Исус Христос!
                На сърце ми беше днес да ви пиша за проявленията на Духа или както го наричат някои, дарби на Духа. Думата „дарби“ е добавена от преводачите на Новият Завет, но в оригинала тя не присъства, ти нямаш дарба, но Святият Дух се проявява чрез теб. Пиша настоящата статия скъпи възлюбени на Господ Исус с една единствена цел, да поясня „защо ни се дават проявления на Духа“.
                Твърде често срещам християни, които си мислят че проявленията на Духа са дарби, които са им дадени, не, не са ви дадени дарби. Срещам и такива, които мислят, че най-голямото нещо което могат да „притежават“ са „дарбите“ на Святият Дух, но скъпи читателю, нека те коригирам, че ти никога не можеш да имаш „дарби“ на Святият Дух, защото такова нещо като дарба няма, има проявления. Ние не сме супер човеци, та да имаме дарби и способности повече от другите хора! Смирява ли те това? Помага ли ти да виждаш действието на Исус в живота ти а не твоето?...
Но нека сега да погледнем какви проявления на Духа съществуват:
·         „на един се дава чрез Духа слово на мъдрост,
·         а на друг – слово на познание чрез същия Дух,
·         на друг – вяра чрез същия Дух,
·         а пък на друг – изцелителни дарби чрез същия Дух,
·         а на друг – да върши чудеса,
·         а на друг – пророчество,
·         а на друг – разпознаване на духове,
·         на друг – разни езици,
·         а на друг – тълкуване на езици.“
1 Коринтяни 12:8-10
Винаги когато има проявление на Святият Дух чрез някой християнин, то е за обща полза, както е и тази статия. Проявленията на Духа скъпи приятели не са, за да сме нещо повече! Много ви моля, променете мисленето си и разберете, че проявленията на Святият Дух в живота ви са с една единствена цел и тя не е, за да сте повече от другите или за да ви е по-лесен християнският живот… направо ми се плаче щом си помисля за подобно нещо! Проявленията на Святият Дух скъпи братя и сестри са, за да сме в полза на другите, в полза на обществото, в полза на нуждаещите се, в полза на братята и сестрите ни! Така като Исус Христос не живя за Себе Си, но предаде живота си за другите, по същата причина има проявленията на Святият Дух в живота ни, за обща а не лична полза.
Скъпи приятели, Божието слово ни говори ясно, че всяко проявление е за обща полза. Ако не се събираме с други християни, ако си стоим по домовете и сме заинтересувани единствено за нашето добро, смело ви заявявам, че Святият Дух няма да се проявява чрез вас! Искам още да поясня, че такова нещо като развиване на някоя „дарба“ няма, те вече са съвършено развити. Ние трябва да растем, не в развиване на „дарбите на Святият Дух“, само да не вземем да ги навием, но в любовта на Бога, да обичаме хората, така както и Христос живееше, не за себе Си, но за другите! Това е и причината за проявленията на Святият Дух, Бог изявява Своята любов към хората, към братята, за да можем всички да сме добре, всички да се ползваме от тези прекрасни проявления на Святият Дух чрез Невястата на Христос!
Нека всеки един от нас излезе от своето „убежище“, нека се стреми да се събира с християни, нека живее за другите а не за себе си и по този начин нека позволим на Святият Дух да се проявява все повече и повече чрез нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар