сряда, 23 ноември 2016 г.

"За жените а и не само…"

„За жените а и не само…“

от Красимир Вишев


                „Беше привечер а аз бях на гости на стар приятел, неговото име е Майк. Майк е успешен боксьор, много обичащ спорта и на скоро повярвал в Христос християнин. Живееше заедно със своята прекрасна съпруга Моли, която не изоставаше от Майк и също беше успяла с кариера на действаща журналистка към една от националните телевизии в Америка. Двамата живееха в скромен апартамент, повече не им и трябваше, защото не разполагаха с много време за самите тях. За да бъдеха успешни в своите кариери, се изискваше много време и усилия от двамата. Аз се казвам Стив или както ме наричат приятелите, Стиви. Приятел съм с Моли от църквата в която ходим всяка неделя, там се запознахме и с Майк. Веднага ми направи впечатление изражението на лицата им, толкова бяха уверени и се виждаше, че не бяха случайни хора, деца все още нямаха. Моли беше християнка от доста време вече, докато Майк просто ходеше с нея на църква защото са женени и една от двойките изпълнени с любов.
Беше ми приятно да се срещна с Майк и да си побъбрим съвсем приятелски. След около два часа се прибра и Моли а Майк на някъде зачезна. Дали отиде да се къпе или да по тренира малко във фитнес залата, която сам си беше направил в една от стаите му в апартамента, не знам. Докато седяхме на масата в кухнята ми направи впечатление едно изречение, което се отрони от устата на Моли: „Сега да спре цигарите и да престане с онези неща и всичко ще е наред.“ Когато чух тези думи, нещо в мен много ме заболя и се много натъжих, но и изпълних с любов към моята сестра Моли от църквата, тогава я помолих да седне на стола и да поговорим за това, което чух да казва. Замислих се дълбоко в себе си какво да й отговоря или попитам, за да разбера защо така мисли. Тогава си помислих, че ако чака мъжът й да се промени, за да бъде всичко наред, значи ще бъде много разочарована. Виждате ли, много хора си мислят, че когато променят външният си вид, когато променят своите действия, своето държание и навици, тогава всичко ще им бъде наред. Някои християни дори си мислят, че по този начин Бог ще ги обича повече, отколкото обича други. И обратното, някои християни мислят, че Бог обича повече някой друг, понеже те не са толкова „святи“, колкото някой друг. Пълни глупости! Искам да ви попитам: „Когато Исус умря на кръста поради нашите грехове, Той отиде на кръста след като ти „се оправи“ или отиде на кръста преди 2000години, много преди ти да си се още родил?...“ Хора, Исус ви обича и го доказа на кръста като умря за нас, не че станахме добри или се променихме! Не си мислете, че ще ви обича повече когато „станете святи“, Той вече ви обича с вечна неизмерима любов такива каквито сте, дали ще положите желание и усилия да се очистите от грехове и вредни навици, това няма да промени любовта Му към нас! Не сравнявайте Бог с хората, хората са зли, докато Бог е винаги добър, Той не се променя!
Тогава реших да попитам Моли:
-          - Мислиш ли, че проблемите в живота ти идват поради това, че мъжът ти е нов във вярата и още пуши цигари, пие алкохол с приятели, бие се и гледа всякакви филми? Мислиш ли, че като чакаш той да се промени нещата ще се променят? Защо си се вторачила в него, направо ми става жал за Майк, той е толкова добър човек а ти просто не можеш да го видиш.
Тя се замисли за това, което исках да й кажа. След кратка пауза продължих.
-              -  Християнството е благодат а не закон както е в Старият Завет на Библията. Искам да ти кажа с това, че в евангелията Христос проповядва и закон, и благодат. И ако не знаем за какво говори, лесно ще попаднем в капана на Сатана, който използва законът, за да ни обременява и обвързва с грехове. Дявола не само ни изкушава да съгрешаваме, но и използва Божият закон – Десетте Божи заповеди, за да ни осъжда, така че да нямаме изход от ситуацията в която сме попаднали поради наша слабост. За това беше нужно Божият Син да умре на кръст за нашите грехове, за да имаме право по благодат чрез вяра да наследим Небето и всичките Божи обещания за този свят, да ни даде сила да живеем нов живот с Бог. Ако постоянно мислим за греховете в живота ни и греховете на хората около нас, че те са проблем за нас и за хората около нас, и че едва когато „не съгрешаваме“ едва тогава ще сме благословени, ние скъпа Моли се връщаме в Старият Завет и в Законът даден на Мойсей.
Моли се замисли сериозно. Всички тези думи я бяха много впечатлили, тя никога преди не беше мислила по този начин за думите на Исус в четирите евангелия. Изведнъж Моли си спомни думите на апостол Павел и колко често се срещаше проблемът, хората да се връщат към „Десетте Божи заповеди“ в повечето от неговите послания към църквите в Галатия, Коринт и т.н.
-            - „Моли.“ Продължих аз. „Твоята основа за успех не трябва да е правилното поведение на мъжа ти. Не трябва да си мислиш, че хората ще те обичат повече ако не грешиш в думи и действия, това си е техен проблем ако не те обичат. Погледни Исус Христос, никъде не съгреши, но пак имаше врагове и хора, които искаха да го убият. Какво те кара да си мислиш, че Бог ще те обича повече и ще ти дава повече от колкото притежавате сега с Майк? Вярата ти трябва да е основана на благодатта на Исус Христос а не на твоите добри или лоши дела, това е напълно погрешна основа.
    
    Надявам се да съм й помогнал на Моли за вярата. Надявам се вече да не се вторачва толкова в слабите страни на Майк, защото той е един прекрасен и добър мъж. Надявам се да си промени мисленето за Божията любов и това, че всички ще обичат Майк и нея повече едва когато те живеят „свят живот“. Скъпи християнски приятели които в момента четете тази история, тя не е реална история, но бях подбуден от Господа да напиша за този често срещан проблем по църквите а и не само.

     Скъпи приятели, искам да ви кажа: „Обичайте ново и старо повярвали! Не им налагайте хомоти като на магарета, коне и кози! Грижете се за тях без да ги осъждате за действията им, като постоянно си задавате въпроса: "В подобна ситуация как искам да се държат с мен?" и както желаете да правят другите на вас, така правете и вие на тях е казал Исус Христос :D Престанете да ги учите, защото ще приемете хиляда пъти по-голямо осъждение е казал апостол Яков, вие не сте по-големи от Яков! Не гледайте скъпи братя и сестри на никой християнин като на грешник, защото ако той е грешник и ти също си!, защото няма разлика в Исус Христос, никой християнин не наричайте грешник, защото Бог ги е оправдал, е казал апостол Павел, а ти скъпи братко или сестро, не си по-голям/а от апостол Павел! Оставете братята си в Христос на мира! Молете се за тях, помагайте им, постете за тях и Бог ще ви възнагради! Не се мислете за мъдри братя и сестри, който се мисли за мъдър е вече глупав! Обичайте, не мъдрувайте много много и Бог на славата ще ви възвиси! Нека вашата основа да е вяра в спасението осигурено от Христовите дела а не от вашият живот, защото чрез праведен живот, казва апостол Павел, не се е спасил никой, нито пък може, но единствено чрез делото и жертвата на Христос. Единствено вярата в Христос те спасява. Единствено вярата в Христос ще ти помага в този свят, така казва и Библията, „праведния чрез вяра ще живее“! Кой е праведен ако не този, който е приел Христос?! Да пише, че праведният ще живее чрез делата си? Не! Тогава не се фокусирай върху делата, но се фокусирай върху делото на Исус, върху жертвата на кръста, върху пролятата Христова кръв за греховете на целия свят и разкъсаното Исусово тяло, което понесе всяка твоя болест. Фокусирай се върху понесените проклятия от Исус на кръста, за да си свободен от всяко проклятие, болест, смърт и т.н. Кое те кара да мислиш, че поради твоите действия може да заслужиш нещо, което Исус вече е понесъл на кръста?! Не, не можеш да заслужиш чрез действията си, но само и единствено чрез вяра в Божият Син, Който умря и възкръсна от гроба на третия ден за теб!

      Послание на Павел към Ефесяните 4-та глава:

    "И така, аз, затворникът в Господа, ви моля да живеете достойно за званието, на което бяхте призовани, със съвършено смирение и кротост, и дълготърпение, като си претърпявате един на друг с любов и се стараете да запазите единството на Духа във връзката на мира. Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на вашето звание; един Господ, една вяра, едно кръщение, един Бог и Отец на всички, който е над всички, чрез всички и във всички. 
    А на всеки от нас се даде благодат според мярката на Христовия дар. Затова казва: „Като се изкачи на високо, плени плен и даде дарове на хората.“ А това „изкачи“ какво друго значи, освен че (първо) слезе в по-долните части на земята? Този, който слезе, е Същият, който и възлезе над всички небеса, за да изпълни всичко. 
     И Той даде едни да бъдат апостоли, други – пророци, други – благовестители, а други – пастири и учители с цел да се усъвършенстват светиите за делото на служението, за изграждането на Христовото тяло, докато ние всички достигнем в единството на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота, за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на някое учение, по човешка измама, в лукавство, по хитро измислени заблуди, а като сме истинни в любов, да пораснем по всичко към Него, който е главата, Христос, от когото цялото тяло, сглобено и свързано чрез службата на всяка става, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растежа на тялото за неговото изграждане в любовта. 
     И така, това казвам и заявявам в Господа: да не живеете вече така, както живеят езичниците – по своя суетен ум, помрачени в разума и отчуждени от Божия живот поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на тяхното сърце, които, изгубили всякакво чувство, са се предали на разпътство, за да вършат ненаситно всякаква нечистота. Но вие не така сте познали Христос; ако наистина сте Го чули и сте научени в Него, както е истината в Иисус, че, що се отнася до предишното ви поведение, вие сте съблекли стария човек, който тлее в измамните страсти, и бивате обновявани в духа на своя ум, и сте облекли новия човек, създаден по образа на Бога в истинска правда и святост. Затова, като отхвърлите лъжата, говорете всеки с ближния си истина; защото ние сме части един на друг. Гневете се, но не съгрешавайте, слънцето да не залезе в разгневяването ви; и не давайте място на дявола. Който е крал, да не краде вече, а по-добре да се труди, като върши с ръцете си доброто, за да има да отдели и за този, който има нужда. Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, а само онова, което е добро за изграждане според нуждата, за да принесе благодат на тези, които слушат. 
    И не наскърбявайте Светия Божи Дух, в когото сте запечатани за деня на изкуплението. Нека всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и хула заедно с всяка злоба да се махнат от вас; и бъдете благи един към друг, милостиви; прощавайте си един на друг, също както и Бог в Христос е простил на вас."

Няма коментари:

Публикуване на коментар