петък, 30 декември 2016 г.

"Ще се спасим само и единствено чрез благодатта на Исус Христос!"


„Но ние вярваме, че ще се спасим чрез благодатта на Господ Иисус, също както и те.“

Деяния 15:11

Веднъж на едно много важно събрание, апостолите разисквали въпроса за „да се обрязват и да им се поръча(на християните) да пазят Мойсеевия закон.“(Д.А. 15:5). Две неща са споменати в тази толкова важна книга на Библията. Първото е обрязването на израилтяните дадено на Авраам в знак на завета, който Бог сключил с него. Второто е „Десетте Божи заповеди“, които Бог даде на Мойсей, на синайската планина а след това и всички останали наредби на „Закона на Мойсей“. За наша радост, водени от Святият Божи Дух, апостолите отхвърлили възникналите изисквания към християните: „И така, сега, защо изкушавате Бога, като налагате на врата на учениците ярем, който нито бащите ни, нито ние можем да носим?“ Д.А. 15:10

Скъпи приятели! Това е добрата новина! Бог не изисква от тебе повече да изпълняваш Закона. Не изисква да си обрязан, та да се спасиш, нито пък ще гледа дали си перфектен/на в изпълнението на „Десетте Божи заповеди“. Защо? Защото „…ние вярваме, че ще се спасим чрез благодатта на Господ Иисус…“ Това е скъпи приятели! Край на мъченията на Законът и религията! Ако се мъчиш скъпи братко или сестро да станеш свят чрез спазване на „Десетте Божи заповеди“ и разни ритуали или обреди, ти си пропуснал/а кръста на Исус Христос. 

Апостол Йоан казва: законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Иисус Христос.“(Йн.1:17) Ти не си приел/а Мойсей, за да пазиш Законът, но ти си приел/а Исус Христос. Той е твоят Спасител и Той а не ти, те спасява, поради Неговият съвършен свят живот и дело на голготският кръст. За него пророк Исая казва:
„Но Той беше прободен заради нашите престъпления, беше съсипан заради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние бяхме изцелени.“
Исус беше наказан за твоите и моите грехове! Приел/а ли си Христос за Господ и Спасител? Тогава знай, че Исус вече беше наказан за твоите престъпления, Бог никога няма да те осъди за престъпление, защото Бог осъди Своят Син поради твоите грехове за да те спаси от вечният огън. Върху Исус дойде наказанието, което ти донесе вечен мир! Исус понесе твоите болести на кръста, за да си здрав/а и изцелен/а! Исус е твоето пасхално Агне, което бе заклано заради теб и мен, не се страхувай, твоето наказание е понесено от Исус Христос, Той е твоят вечен Спасител.

„Тогава Марта каза на Иисус: Господи, ако Ти беше тук, нямаше да умре брат ми. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, Бог ще Ти даде. Иисус й каза: Брат ти ще възкръсне. Марта Му каза: Зная, че ще възкръсне във възкресението на последния ден. Иисус й каза: Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мен, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мен, няма да умре до века. Вярваш ли ти това? Тя Му каза: Да, Господи, аз вярвам, че Ти си Христос, Божият Син, който има да дойде на света. И като каза това, тя отиде и тайно повика сестра си Мария, като каза: Учителят е тук и те вика. И тя, щом чу това, стана бързо и отиде при Него. Иисус още не беше дошъл в града, а беше на мястото, където Го посрещна Марта. А юдеите, които бяха с нея вкъщи и я утешаваха, като видяха, че Мария стана бързо и излезе, я последваха, като мислеха, че отива на гроба да плаче там. И така, Мария, като дойде там, където беше Иисус, и Го видя, падна пред краката Му и Му каза: Господи, да беше Ти тук, нямаше да умре брат ми. Иисус, като я видя, че плаче, и че юдеите, които дойдоха с нея, плачат, възнегодува в духа Си и се смути. И каза: Къде го положихте? Казаха Му: Господи, ела и виж. Иисус се просълзи. Тогава юдеите казаха: Виж колко го е обичал! А някои от тях казаха: Не можеше ли Този, който отвори очите на слепия, да направи така, че и този да не умре? А Иисус, негодувайки пак в Себе Си, дойде на гроба. Беше пещера и на нея беше отърколен камък. Иисус каза: Махнете камъка. Марта, сестрата на умрелия, Му каза: Господи, смърди вече, защото от четири дни е мъртъв. Иисус й каза: Не ти ли казах, че ако повярваш, ще видиш Божията слава? Тогава те махнаха камъка. А Иисус повдигна очи нагоре и каза: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш, но казах това заради множеството, което стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме изпратил. Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез навън! И умрелият излезе с ръце и крака, повити в саван, и лицето му увито с кърпа. Иисус им каза: Разповийте го и го оставете да си върви.
Йоан 11:21-44

Ще завърша скъпи приятели с тази прекрасна поучителна история. Желая да спомена само няколко неща.
  • Първото е, че Исус ни уверява, че ще ни възкреси.
  • Второто е, че Исус ни уверява, че няма никога да умрем, тоест няма да отидем в Ада.
  • Третото е, че Марта имаше Исус за Учител а не за Бог, тоест тя се съмняваше в Него, но добрата новина е, независимо дали се съмняваме във възкресението или нашето спасение, то не зависи от нас, както в тази история, така и в нашият живот, спасението ни зависеше от Христос и само от Христос на кръста!
  • Четвърто, виждаме че Мария нарича Исус – Господ и въпреки това няма вяра в Него, няма вяра че може да възкреси брат й
  • Пето, нищо не смущава Бог така, както неверието в Него, неверието в Бог, неверието в Исус или неверието в Святият Божи Дух. Наистина Бог не се чувства добре, когато не вярваме в Него
  • Шесто, тъжно ми е, че въпреки думите на Исус към Марта, тя пак си знаеше нейното и не чуваше какво й говореше Спасителят. Той каза че е ВЪЗКРЕСЕНИЕТО и ЖИВОТА, но тя беше заслепена от мъка, понеже нямаше вяра в Господ Исус
  • Седмото е, че ако нашето възкресение зависеше от вярата ни и делата ни, ние сме загубени завинаги, но слава да бъде на Бога, че както в горната история така и на всякъде другаде, спасението ни не зависи от нас, то е както казват Писанията, ДАР ОТ БОГА за Неговите прекрасни деца!
Пожелавам ви прекрасен, изпълнен с радост и весели ден и Нова Година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар