вторник, 20 декември 2016 г.

"Може ли жената?"

Лука 2:36-37 "Имаше също и една пророчица Анна, дъщеря на Фануил, от асировото племе. Тя беше в много напреднала възраст и беше живяла с мъжа си седем години след девствеността си, а до осемдесет и четири години живееше като вдовица и не се отделяше от храма, като нощем и денем служеше на Бога в пост и молитва."
Матей 6:17-18 "А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си, за да не се показваш пред хората, че постиш, а пред твоя Отец, който е в тайно; и твоят Отец, който вижда в тайно, ще те възнагради."
Вижте тази пророчица как е постила ден и нощ, Исус пък казва, когато постиш да помазваш главата си. С какво да помазваме главите си когато постим, със зехтин както ще ни стане ясно на края :D
Рут 3:3 "Затова изкъпи се и се помажи, и си сложи най-добрите дрехи, и слез на хармана; но не се показвай на човека, докато не е свършил яденето и пиенето."
Яков 5:14 "Болен ли е някой от вас, нека повика старейшините (под старейшини се има в предвид, по старите във вярата, тоест не бебетата. В коринтската църква апостол Павел казва: "Желал бих всички вие да говорите на езици, а още повече да пророкувате; а който пророкува, е по-горен от този, който говори на езици, освен ако тълкува, за да се изгражда църквата.", който пророкува е по-горен от този, който говори езици.  Апостол Павел не е забранил на жени да се молят или да пророкуват, а тук казва,  че който пророкува е по-горен от този който се моли на език :D Тоест, който изгражда църквата, може да се нарече старейшина.) на църквата и нека се помолят над него и го помажат с масло в Господното Име." Има жени, които пророкуват, те са по-горе от християните, които просто ходят на църква и се молят на езици(„Който говори на език, изгражда себе си; а който пророкува, изгражда църквата.  Желал бих всички вие да говорите на езици, а още повече да пророкувате; а който пророкува, е по-горен от този, който говори на езици, освен ако тълкува, за да се изгражда църквата.“ 1Кор.14:4-5).
Михей 6:15 "Ти ще сееш, но няма да жънеш. Ти ще изстискваш маслини, но няма да се помажеш с масло; и ще изстискваш гроздов сок, но няма да пиеш вино." От тук става ясно с какво масло се помазва. С маслиново. Има и благоуханни масла за помазания, които се наричат миро и се правят от мироварци, но в основата си са просто зехтин.
Лука 7:31-46 "Тогава Господ каза: С какво да сравня хората от това поколение и на какво приличат? Те приличат на деца, които седят на пазара и си викат едно на друго, като казват: Свирихме ви и не играхте; пяхме ви жални песни и не плакахте. Защото дойде Йоан Кръстител, който нито яде хляб, нито пие вино, и казвате: Има демон. Дойде Човешкият Син, който яде и пие, и казвате: Ето човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците. Но пак мъдростта се оправдава от всичките си деца. Тогава един от фарисеите Го покани да яде с Него. И Той влезе в къщата на фарисея и седна на трапезата. И ето, една жена от града, която беше грешница, като разбра, че седи на трапезата в къщата на фарисея, донесе алабастрен съд с миро. И като застана отзад при краката Му и плачеше, започна да облива краката Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, и целуваше краката Му, и ги мажеше с мирото. А когато фарисеят, който Го беше поканил, видя това, каза в себе си: Този човек, ако беше пророк, щеше да познае коя и каква е жената, която се допира до Него, защото тя е грешница. А Иисус в отговор му каза: Симоне, имам нещо да ти кажа. А той рече: Учителю, кажи. Един заемодавец имаше двама длъжника. Единият му дължеше петстотин динария, а другият – петдесет. И понеже нямаха да му платят, той прости и на двамата. И така, кой от тях ще го възлюби повече? В отговор Симон каза: Мисля, че онзи, на когото е простил повече. А Той каза: Правилно отсъди. И като се обърна към жената, каза на Симон: Виждаш ли тази жена? Влязох в къщата ти, но ти не даде вода за краката Ми, а тя със сълзи обля краката Ми и ги изтри с косата си. Ти целувка не Ми даде, а тя не е престанала да целува краката Ми, откакто съм влязъл. Ти с масло не помаза главата Ми, а тя с миро помаза краката Ми."
Освен да поучава мъж по отношение на духовните въпроси, това не включва деца и жени, както и да господарува над мъжа в духовните неща, на жената не й е забранено от апостол Павел нищо друго. Идеята на Павел е, че жената има склонност да бъде излъгана за духовните въпроси на първо място(Павел се обосновава с Ева и Змията), също че не е прилично жената да е главата на семейството поради случката с Езавел в Старият Завет, която властваше над Израил и изби всички Божи пророци(в днешно време става въпрос за духът Езавел). Никъде апостол Павел не забранява на жената да помазва в името на Исус или да не полага ръце на болни.
Навярно християнският свят бърка ръкополагането за пастор с помазването срещу силата на Сатана при болните хора.
Марк 16:17-18 " И тези знамения ще придружават повярвалите: в Мое Име демони ще изгонват, нови езици ще говорят, змии ще хващат, а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да им навреди, на болни ще полагат ръце и те ще оздравяват."
Това само за мъжете ли го казва Исус или за "повярвалите"? Какво ще правят повярвалите в името на Исус?
"демони ще изгонват,
нови езици ще говорят,
змии ще хващат,
а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да им навреди,

на болни ще полагат ръце и те ще оздравяват"

Няма коментари:

Публикуване на коментар