петък, 23 декември 2016 г.

"Благодатната, жена"

„И ГОСПОД Бог каза: Не е добре човекът да бъде сам; ще му създам помощник, като негово съответствие.“
 „Но помощник, съответен на Адам не се намери.“
 „Тогава ГОСПОД Бог даде на човека дълбок сън и той заспа; и взе едно от ребрата му и изпълни мястото му с плът. И ГОСПОД Бог създаде жена от реброто, което взе от човека, и я доведе при човека. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече жена, защото от мъжа беше взета(Мъж=Иш Жена=Иша на иврит). Затова мъжът ще остави баща си и майка си и ще се прилепи към жена си, и те ще бъдат една плът.“
Битие 2:18; 20б; 21-24
„ И така, слугата взе десет камили от камилите на господаря си и тръгна, като носеше в ръцете си от всички богатства на господаря си. Стана и отиде в Месопотамия, в града на Нахор. И надвечер, когато жените излизат да си наливат вода, той накара камилите да коленичат вън от града при водния кладенец. Тогава каза: ГОСПОДИ, Боже на господаря ми Авраам, моля Те, дай ми добра среща днес и окажи милост на господаря ми Авраам! Ето, аз стоя при извора на водата и дъщерите на градските жители излизат да си наливат вода. Нека момичето, на което кажа: Я наведи водоноса си да пия! – и то каже: Пий, и ще напоя и камилите ти! – то нека е онова, което си отредил за слугата си Исаак. От това ще позная, че си оказал БЛАГОДАТ(kheh'·sed) на господаря ми. Докато той още говореше, ето Ревека, която се беше родила на Ватуил, сина на Мелха, жената на Нахор, брата на Авраам, излезе с водоноса си на рамото си. Момичето беше твърде красиво на глед, девица, която никой мъж не беше познал. Тя слезе на извора, напълни водоноса си и се изкачи. А слугата изтича да я посрещне и каза: Дай ми да пия малко вода от водоноса ти! А тя каза: Пий, господарю мой! – и бързо свали водоноса си на ръката си и му даде да пие. И като му даде достатъчно да пие, каза: И за камилите ти ще извадя, докато се напоят. И като изля бързо водоноса си в поилото, изтича на кладенеца да извади още и извади за всичките му камили. А човекът я наблюдаваше внимателно и мълчеше, за да познае дали ГОСПОД е направил пътуването му успешно, или не. И когато камилите бяха напоени, човекът взе една златна обица, тежка половин сикъл, и две гривни за ръцете й, тежки десет сикъла злато, и каза: Чия дъщеря си ти, я ми кажи. Има ли в къщата на баща ти място за нас да пренощуваме? А тя му каза: Аз съм дъщеря на Ватуил, син на Мелха, когото тя е родила на Нахор. Каза му още: У нас има и слама, и храна много, и място за пренощуване. Тогава човекът се наведе и се поклони на ГОСПОДА. И каза: Благословен да бъде ГОСПОД, Бог на господаря ми Авраам, който не лиши господаря ми от БЛАГОДАТТА(kheh'·sed) Си и верността Си, като отправи ГОСПОД пътя ми в дома на братята на господаря ми! А момичето изтича и разказа тези неща в дома на майка си.
Битие 24:10-28
Когато Бог създаде жената, Той желаеше да даде благодат на Човека. Естествено истинската благодат в неизброими количества може да се открие само в Създателя, дори най-силната жена не може винаги да дава благодат, защото и тя е просто човек, същото се отнася и за мъжете, не трябва жените да черпят сили от мъжете си, защото и те са хора, както Адам така и жена му е трябвало да черпят сили от своят Създател. Много хора не разбират, че в днешно време преводът на думите „човек“ и „жена“ от иврит са една и съща дума с добавка само на една буква в края. Ако трябва да ги напишем на български ще изглеждат по следния начин: Иш и Иша, което както виждате не са две толкова различни думи, както думите „човек“ и „жена“, и както някои хора се шегуват поради неправилният превод на тези две думи: „Жената не е човек.“, но както видяхме това е просто грешка на преводачите а оттам и на цяло едно общество.
Мъжете които са получили благодат(жени) от Бога, са много благословени. Бог винаги е целял доброто за „човека“(и мъжът и жената). Горните пасажи от Битие описват една прекрасна история за сватба. Когато синът на Авраам порасна, дойде времето да се ожени. Описана ни е една история на благодат от Бога. В тази история е скрит истинският замисъл на Бог за човека, да му покаже Своята благодат, и да му я даде. Така както Господ подари Ревека на Исаак, в края на времената, всички християни ще представляват Невястата на Исус Христос, и Бог ще подари на Своят Син Исус, Благодат в неизмерими количества. Тази първа „сватбарска“ история представлява преобраз на Бог, който желае да даде Благодат на Синът Си. И както тази история изобразява планът на Бог за Христос и Невястата(Църквата), така и всеки мъж заедно със своята жена олицетворяват в миниатюрен мащаб Христос и Невястата. Винаги е било така и завинаги ще бъде. Адам и Ева олицетворяваха Христос и Невястата, така ще бъде и в нашите домове.
Надявам се всичко това скъпи приятели да ви накара да се замислите за важността, която имате в Божиите очи, за това Какъв прекрасен Бог имаме, Който всеки ден ни чака, да поискаме, да Го познаваме. Ще завърша с кратко споменаване на Мария, майката на Исус:
„А в шестия месец ангел Гавриил беше изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет,  при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф, от Давидовия дом; а името на девицата беше Мария. И когато ангелът дойде при нея, каза: Здравей, благодатна!(Тя ще даде БЛАГОДАТ на Света) Господ е с теб, (благословена си ти между жените). А тя много се смути от думите му и недоумяваше какъв ли ще е този поздрав. И ангелът й каза: Не се бой, Мария, защото си придобила Божията благодат. И ето, ще заченеш в утробата си и ще родиш Син, когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давид. Ще царува над якововия дом до века; и царството Му не ще има край. А Мария каза на ангела: Как ще бъде това, тъй като не познавам мъж? И ангелът в отговор й каза: Светият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени; затова и Святото, което ще се роди от теб, ще се нарече Божи Син. Ето, и твоята роднина Елисавета, за която се казваше, че е безплодна, и тя в старините си е заченала син и е вече в шестия месец. Защото за Бога няма нищо невъзможно. А Мария каза: Ето Господната слугиня; нека ми бъде, както ти си казал. И ангелът си отиде от нея.“
Лука 1:26-38
Може би не е мястото тук да говоря за религията(Законът) и благодатта на Бога, за това ще спомена само един стих още:
„защото законът(Десетте Заповеди) беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Иисус Христос.“
Йоан 1:17

Това скъпи приятели са два различни завета, нека всеки от нас провери в кой завет стои. Благодатта на Господ Исус Христос да бъде с всички ви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар