вторник, 31 юли 2018 г.

"Благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос"


Евангелие от Йоан

(1 : 14 – 18)

„И Словото стана плът и живя между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.“
Словото на Бога стана плът, Неговият глас стана плът. Неговите мисли, чувства, разсъждения, Бог се роди в плът подобна на човешката. Подобна, защото се роди без греха. Хората се раждат с грехът на Адам, но Божият Син се роди без грях, директно от Светият Дух на Бога. Самият Бог вече ходеше сред хората в плът подобна на нашата, гледаха Го, пипаха Го, слушаха Го... Колко ли прекрасно е било, да видиш Бог в човешка плът.

И не само това. Автора на евангелието не спира до тук, но казва че Словото живя сред хората. Къпеше се, ядеше, разхождаше се, съзерцаваше Собственото Си творение за първи път от една различна гледна точка, на човека, Неговото възлюбено творение, създадено по образа и подобието на Бога. Това е велика привилегия, никое друго създание не е създадено и по образа, и по подобието на Бога.

Когато Апостол Йоан говори че те са видели славата на Словото родило се в плът, той изрично споменава БЛАГОДАТ и ИСТИНА. Тук е времето да научим добрите новини. Едната е БЛАГОДАТ, другата добра вест е ИСТИНАТА.

Библията ни казва, че не към ангелите Бог показа благодат и милост, но към човека. Към ангелите които решиха да направят преврат и да завземат престола на Господа, Бог не показа милост, но директно ги осъди и изгони от Небето. При човека нещата стоят съвсем различно и се надявам, че днешното четиво ще ви помогне да бъдете свободни от осъждение и религиозност. Апостола ни говори че Божието слово бе пълно с благодат. Благодатта в най-кратък вариант означава

ДА СЕ ПОЛЗВАШ ОТ НЕЩАТА НА НЯКОЙ ДРУГ, КОЙТО 
СВОБОДНО ТИ ГИ ДАВА.


Забелязвате ли скъпи читатели, че Божието Слово, тоест Господ Исус бе и Е пълен с благодат и истина. С голяма радост Ви заявявам в Името на Господ Исус, че ИСТИНАТА Е БЛАГОДАТТА !

Как само ми се иска да бъда по времето на Исус, когато ходеше по Земята. Да бъда заедно с учениците Му, които имаха разбирането, че няма безплатен обяд и същевременно Исус да ги храни безплатно. Хора! При Бог всичко е БЕЗПЛАТНО ! Флората и фауната не плащат цена на Бог, за да бъдат хранени. Нека се научим, че когато отидем при Бог в молитва, Той не желае да Му плащаш за каквото и да било. Моля се наистина да познавате Бога и Господа Исус, Христос. Някой някога беше казал, „Какво може да Му дадем на Бог, което Той вече да не притежава или какво ще Му дадем в замяна на душата ни, като сме голи и окаяни човеци. Кой може да даде нещо на Бога?“ Отново Ви казва, истината е Божията благодат. Бог даде Десетте заповеди и Закона при планината Синай, защото хората горделиво казваха, „Каквото е казал Бог, всичко ще извършим!“ Няма как хора! Исус каза, „Ако ви кажа, няма да Ми повярвате. И ако ви попитам, няма да може да Ми отговорите.“ Ние не може да се сравняваме с Бог, че каквото Бог каже, ние ще може да го направим. За това истината е благодатта. Всичко което ние не може да направим и да получим, Божията благодат ни го подарява даром, за това това е истината а Законът, лъжата, понеже Законът не може нищо да ни даде освен да ни осъди. Само жертвата и то жертвата на Господ Исус на кръста е това безценно нещо, което ни дава всяко добро от Бога, даром.


„Йоан свидетелства за Него и казваше със силен глас: Ето Този, за Когото говорих: Този, Който идва след мене, стана по-горен от мене.“
Йоан Кръстител също е свидетелствал за Христос, Господа и не само че свидетелстваше, но със СИЛЕН глас казваше, така че всички да го чуят, „Ето Този!, за когото говорих, Този Който идва след мен, стана! По-горен от мен.“ Йоан Кръстител Го видя... Ахна! И посочи Христос, Спасителят на света.

„Защото ние всички приехме от Неговата благодат; понеже законът беше даден чрез Моисей, а благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос.“
Ученика на Исус, Йоан пише тези редове защото не само той, но казва ВСИЧКИ приехме от НЕГОВАТА благодат. Благодатта скъпи приятели принадлежи на Исус. Самият Той стана благодат за нас, защото Бог Го предаде на кръст за всички нас. Бог е Благодат и ни учи на благодат. Някой сега хич няма да му хареса това, защото умът ти приятелю все още не е обновен, но си е същият като на хората мислещи постоянно за пари, търговия, работа и прочие. Хич не ти се иска Бог да дава всичко даром, но това е самата истина. Още преди да се родиш, Бог даром ти даде живот. Даде ти образ, изпрати Синът Си Исус да умре за теб на кръст, сътвори Небесата и Земята, и днес продължава да е Същият Бог, всичко дава даром чрез Неговата благодатна ръка на нас, крехките човеци. Приеми тези слова в душата си и размишлявай за това, какъв е Бог и как работи всичко в Неговото творение. Не е ли даром дъждът? Ами птиците ходят ли на работа? Цветята шият ли си дрехи? Ми тогава Кой се грижи за тях? Ами ние не сме ли по-ценни от всяко друго творение, понеже Библията ни казва, че Бог изпрати Исус да понесе греховете на хората, не на ангели, животни или растения, но само и единствено за греховете на човека.


Апостол Йоан ни казва ясно в горният стих, че благодатта дойде с Исус, преди това в законът даден на Моисей нямаше благодат. Точно както Луцифер и последвалите го ангели не намериха благодат, но закон в Господа, те просто бяха осъдени и чакащи присъдата им да се осъществи. С тях вече е свършено, те бяха победени на Голготският Кръст и от онзи ден нататък чакат своята присъда да се изпълни. Много обичам да пиша, че БЛАГОДАТТА И ИСТИНАТА ДОЙДОХА ЧРЕЗ ИСУС ХРИСТОС !


Исус е Божието Лице. Какъвто е Бог, Такъв е и Господ Исус. Не може Словото да е благодат а Бог да е закон. Нека не става раздвояване, такъв какъвто е Господ Исус, Такъв е и Татко Бог. Който е видял Исус, видял е Бога. Това ни казва Библията.


Когато Йоан видял Исус, той видял благодат. Може да се каже също, че който е видял благодат, той се е срещнал с Исус, Божията Син и с Троицата едновременно. Бог е Любов и изпрати Своят Син да ни покаже Неговата благодат. Бог не изпрати Исус да ни покаже Законът. Не! Хората искаха да получават от Бог чрез техните дела и послушание, за това Бог даде законът на Моисей. Независимо обаче какво искаха хората от Бог, Той не може да се промени. Когато изпрати Господ Исус, Той не Го изпрати да учи хората на Закон, но Го изпрати да учи хората на благодат. Това е сила! Божията благодат. Чрез нея може да получим всяко добро от Бог и да направим всяко нещо което Той има за нас в този свят. Когато се опрем на Божията благодат, това е сила за нас. Когато се опрем на делото на Господ Исус, тогава ние имаме сила за всичко. Когато се опрем на делото на Христос, тогава може да поискаме ВСИЧКО от Бог, което е в Неговата воля, тоест, ВСЯКО ДОБРО !


Нека сега съпоставим нещата, ЗАКОН И БЛАГОДАТ-ИСТИНА.
Закона осъжда. Благодатта оправдава.
Закона изисква. Благодатта дарява.
Закона посочва греха. Благодатта посочва праведността в Христос.
Закона обвинява. Благодатта оневинява.
Закона са дела. Благодатта е вяра в Исус.


Това са само някой основни неща за Закона и благодатта на Господ Исус. Вие направете сметка на кое от двете желаете да разчитате. Да се оправдаете пред Бог чрез дела, „Не кради. Не лъжи. Не пожелавай нещо на ближния. Не убивай. Почитай майка си и баща си. Да не изговаряш името на Господа без причина. Да нямаш други богове освен Господ. Не прелюбодействай.“ Дори не съм ги изброил само първите десет заповеди от закона даден на Моисей. Библията ни казва, че ако само веднъж си нарушил някоя от заповедите от Святият Закон на Бог, ТИ СИ НАРУШИЛ ВСИЧКИ ЗАПОВЕДИ И ЦЕЛИЯТ БОЖИ ЗАКОН.
Точно за това Ви говоря скъпи приятели. Никой няма да се оправдае пред Бог чрез дела. За това Бог изпрати Синът, ДА ДАДЕ БЛАГОДАТ ЗА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ ! Това наистина е прекрасна новина! Бог е същият, Той не се е променил. Всичко ни дава даром!


„Никой никога не е видял Бога; Единородният Син, Който е в лоното на Отца, Той Го изяви.“
Господ Исус, Божият Син! Той ни показа какъв е Бог! Той ни показа какво е сърцето Му! Исус е бил, беше и отново е при Отца, Бащата! Исус бе изпратен от Отец, за да може да видим ТОЧНО какъв е БОГ ! Хората нямаше как да видят Бог в сегашното си СЪСТОЯНИЕ, така че Бог изпрати Неговото Слово да стане плът и да живее сред човеците, за да може всеки човек да види Бога и спасението което Той ОТНОВО ни подари! Спасението е ДАР от Бога! Всяко нещо от Бог е дар! Слава на Господ Исус и Небесният ни Баща, че изпрати Исус да Го видим, чуем и докоснем! Колко много само ни обича! Ние не можеше да отидем при Него, за това Той слезе на Земята! Да благодарим на Бог, че изпрати Синът Си, Исус, за да ни изяви Небесният Бог! Слава на Името Исус!


Ето и молитва, за който желае да благодари на Бог за всичко!
Небесни Татко, благодаря Ти че не спираш да ни изявяваш Исус в живота ни и така да виждаме Теб Самият. Благодаря ти за чудесата които Си сътворил, Небесата, Земята и всичко, което е в тях. Благодаря Ти, че Ти си благодат, благодаря Ти за Твоята благодат! Прости ми ако съм желал/а да получа нещо чрез мои дела и Те моля научи ме да получавам чрез вяра в делото на Господ Исус на кръста. Моля Те, покажи ми Господ Исус. Благодаря Ти за всичко чрез името на Господ Исус Христос, амин.“